Svako putovanje s bebom svojevrsna je avantura! Ne putujemo više sami, beba ima svoje potrebe, svoj ritam, beba je, jednom riječju, postala prioriet u svakom segmentu života , pa i na putovanjima. Roditelji često izbjegavaju putovati s malim bebama jer i sama pomisao na to može izazvati paniku i ostaviti utisak da će putovanje biti sve drugo samo ne relaksirajući izlet, ljetovanje ili zimovanje.

Pedijatri kažu da je beba već  sa nekoliko mjeseci spremna za put, a  potvrđuju i činjenicu da je za djecu jednako dobar boravak na snijegu kao i na moru. U očekivanju prvog snijega i sezone „zimskih radosti“ par riječi o iskustvima i preporukama za zimovanje s bebom i malom djecom. Jedna od čestih predrasuda u vezi sa zimovanjem jeste ona da će se dijete prehladiti.  Ali iskustva pokazuju da i nije baš tako te da mališani često više uživaju na snijegu nego u pijesku. Boravak na planini posebno je bitan zbog čistog planinskog vazduha, a svaki bijeg  iz gradskog smoga sigurno će prijati djetetu.Odavno je dobro poznato kako boravak na planini utiče na krvnu sliku, dok kombinacija planinskog vazduha i Sunca sigurno ne može škoditi, a definitivno će uticati na pojačanje apetita i bolji i kvalitetniji san. Desetak dana provedenih na snijegu biće fantastičan subjektivni doživljaj za gotovo svako dijete. Naravno, o mnogim stvarima treba povesti računa kada je u pitanju baš mala beba. Npr.preporuke kažu da bebe ne bi trebalo da borave  nadmorskoj visini iznad 1000m zbog otežanog disanja, što isto tako  nije problem za nešto stariju djecu. Takodje, preporučuje se boravak napolju u periodu od 11-13h, kasnije u periodu 15-16h. Nakon zalaska sunca kada obično postaje znatno hladnije, ne preporučuje se iznošenje beba. Neki optimalni interval boravka napolju koji se preporučuje jeste  10-20 minuta, i to postepenim povećavanjem perioda sa 10 minuta u prvim izlascima, što je, naravno, samo smjernica  jer majka najbolje zna i prati osjećaje i potrebe svoje bebe. Temperature u minusu u ovom ranom periodu života takođe bi trebalo izbjegavati, kao i lošije vremenske uslove, npr. jak vjetar. Na šetnje bebu, kao i na sve ostalo, navikavati postepeno. Dobro utopliti dijete prvih dana boravka je neophodno, a i nakon ovog perioda adaptacije obavezno je presvlačenje nakon svake igre na snijegu. To se prosto podrazumijeva. Za male bebe idealna su preporuka baby skafanderi koji su nepromočivi i dobra su zaštita od hladnoće. Iako se bebama do 6 mjeseci starosti ne preporučuju preparati za zaštitu od sunca, ipak moramo spomenuti oprez prilikom izlaganja planinskom suncu, koje, iako zna biti prijatno na niskim temperaturama, za kožu uopšte nije manje opasno nego ljetnje. Nešto od preparata što, u zavisnosti od starosti bebe, možete koristiti svakako planirajte ponijeti - krema sa odgovarajućim zaštitnim faktorom i balzam za usne neće nikada  biti višak jer se preporučuju i odraslima. Sunčane naočare na planini jednako su, ako ne i važnije nego ljeti na plaži zbog pojačanog blještavila snijega na suncu.

Dakle, prilikom odabira destinacije za zimovanje sa malom djecom najvažnija stvar o kojoj  treba obavezno se dobro raspitati jeste nadmorska visina, jer bebe ne mogu da se naviknu na razrijeđen vazduh odnosno kiseonik. Bebu do godinu dana ne bi trebalo voditi na nadmorsku visinu veću od 1000 m, dok ona do 18 mjeseci može da boravi na visini do 1800 m. 

Što se garderobe i obuće tiče, prve asocijacija su „kabasto, gomila,naduveni koferi“. Imajući u vidu i veliki broj dodatnih stvarčica za bebu koje morate ponijeti gdje god da idete, nije lako isplanirati i dobro upakovati. Želja da sve bude pri ruci i ono čuveno „za svaki slučaj“ čine da zimovanje s djecom pomalo liči na selidbu. Zimska garderoba jeste nezgodna za svaki vid transporta, ali je, posebno ako putujete s djecom koja će uživati samostalno u zimskim igrama na snijegu,  morate imati dovoljno za svakodnevno presvlačenje nakon dolaska sa snijega.  Vodootporne i perjane jakne sa kapuljačom i skafanderi su obavezni, kao i nepromočive i tople čizme za snijeg. I to je tzv.vanjski sloj koji će štititi od vode. Kape, šalovi i rukavice redovan su zimski aksesoar. I ovdje, kao i u redovnom odijevanju beba i male djece, dobro je pratiti princip slojevitosti. Na kraju, imati u vidu da pretopljavanje djeteta može dati samo loš krajnji rezultat, bez obzira na to što je napolju hladno – ni u kojim okolnostima ne preporučuje se pretjerano utopljavanje.

Prije polaska na zimovanje dobro je posavjetovati se  sa pedijatrom oko lijekova koje eventualno treba ponijeti i imati pri ruci u svakom slučaju, pa i na zimovanju. Roditeljima se uglavnom savjetuje da ponesu lijekove za obaranje temperature u vidu sirupa ili čepića, kapi za nos, ponekad i antibiotski sirup,ukoliko nismo sigurni ima li odabrana destinacija u blizini apoteku. Ni redovan pedijatrijski pregled prije puta nije zgoreg obaviti zbog sigurnosti.

Sve spomenuto svakako su samo preporuke. Ipak, nije isto putovati s bebom od 5-6 mjeseci ili onom od 18 mjeseci. Takođe, ako vodimo bebu i starije dijete od npr.3-4 godine, onda bi spisak stvari koje nosite i na koje morate obraćati pažnju, kao i sam plan puta bili mnogo kompleksniji. Ali, ne i nemogući kao ni naporni, kako se to na prvi pogled čini.

Na kraju, par riječi o odabiru aktivnosti i pravljenju dnevnog plana kako djetetu ne bismo poremetili ustaljeni ritam, kako bi mu bilo zanimljivo i ugodno te kako bi sve benefite koje planina donosi iskoristili maksimalno i na pravi način bez bilo kakvih neugodnih posljedica. Aktivnosti na snijegu takođe su različite za bebe i nešto starije mališane. Kada beba počne samostalno da sjedi sankanje će biti idealno, ali preporuka je držati bebu u krilu. U zavisnosti od motoričkog i fizičkog razvoja, otprilike, mališana od nekih 8-9 mjeseci mogli biste i samog staviti u sanke sa naslonom i zaštitnom ogradom, naravno, adekvatno utopljenog  jer u njima ipak miruje. Dijete starije od 12 mjeseci, koje pritom već samostalno hoda, osim u sankanju, uživaće i u pravljenju Snješka kao i u laganom grudvanju, pa i u samom hodanju po snijegu koje će predstavljati svojevrstan novootkriveni  doživljaj. Stručnjaci kažu da dijete starije od 2 godine možemo početi učiti i osnovama skijanja, prije svega održavanju ravnoteže na njima, a nešto kasnije ono počinje i sa ozbiljnijim vježbama u ovom sportu. Kad je o planu ishrane odnosno bebinom ritmu obroka riječ, prednost svakog boravka van doma sa bebom jeste sopstveni smještaj gdje se obroci mogu spremati istim odnosno ustaljenim redoslijedom. Najveća prednost svakako je prirodna ishrana, odnosno dojenje. Kod dohrane ili alternativne ishrane mliječnom formulom, savjet je da se okvirno proračunata potrebna količina ponese, pa i nešto malo preko toga. Naravno, uz sav ostali pribor za hranjenje – flašice, mjerice, dozerevodu za pripremu, adekvatnu posudu za prokuvavanje, pa i grijač za flašice. Za stariju odojčad savjetuje se ponijeti gotove teglice sa kašicama, s tim što bi optimalno bilo imati i mogućnost podgrijavanja istih.

I recimo još i to da ni za jedno putovanje s bebom, bez obzira na destinaciju, ne postoji  „univerzalni recept“. Desiće  se da se zaboravi ovo ili ono, da možda beba nije najzadovoljnija promjenom, uz sve mjere predostrožnosti dijete se ipak može prehladiti, a na poslijetku, možda će i Vama biti zamorno i više ćete se umoriti pazeći na sve sitnice koje će se u novim uslovima činiti mnogo većim nego što to ustvari jesu. Iskustva roditelja su različita – od onih koja su opisana kao „totalna katastrofa“, do onih gdje su svi jednako uživali, ali niti smo svi isti, niti smo jednako spremni  i lični osjećaj je ono prvo čime se treba voditi i u ovakvim situacijama odnosno planovima. Niko Vas, a ni Vašu bebu ne poznaje bolje od Vas samih i sve što smo ovdje rekli, ili ono što ste čuli od drugih roditelja, treba da bude samo smjernica, mala pomoć jer dobro je znati nešto što je provjereno i pokriveno iskustvom drugih.